RESIPI

RESIPI TART TELUR 

                 Hang yang ni aku ambik dkt @dhyeahana. Sebabnya dulunya pon aku buat tart telur tngk resipi dia :') Memng simple . So sesapa yg nak try buat tuh boleh lah scroll ye :)

Bahan-bahan curst :

·                     250 gm tepung gandum ( * 2 cawan  + 1/2 cawan )
·                     125 gm butter ( * 2 cawan )
·                     55 gm gula icing ( separuh cawan )
·                     1 biji telur, dipukul sikit
·                     Secubit serbuk vanilli atau 1/2 tsp asen vanilla

Bahan-bahan kastad/ filling :
·                     3 biji telur
·                     110 gula kastor ( hana buat 1/2 cawan )
·                     225 gm air panas
·                     85 gm susu cair
·                     1/2 tsp asen vanilla

Cara-cara (penyediaan crust) :
1.                  Pukul butter dan gula hingga gebu.
2.                  Masukkan telur dan pukul pada kelajuan perlahan. Tambahkan vanilla dan kacau rata.
3.                  Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga membentuk doh yang lembut.
4.                  Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart hingga kemas. Buang lebihan doh di tepi-tepi acuan tart dengan pisau.



Cara-cara (penyediaan kastad/ filling) :
1.                  Larutkan gula di dalam air panas.
2.             Pukul telur bersama susu cair . Masukkan larutan gula di atas tadi dan gaul sebati.
3.                  Tapis adunan ke dalam jug kecil untuk buang lendir-lendir telur putih. 

Cara-cara  membakar Tart Telur :
Cara Pertama :
1.                  Tuang larutan kastad/ filling ke dalam tart shell yang belum dibakar.
2.                  Bakar di dalam oven pada suhu 180-200 C selama 25 - 35 minit atau hingga kastad masak.** hana bakar pada suhu 220 selama 40 min ** 



Cara Ke Dua :
1.                  Cucuk dasar tart shell yang belum dibakar dengan garfu. Bakar separuh masak di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180-200 C selama 10 minit.
2.                  Keluarkan tart shell dari oven.
3.                  Tuangkan larutan kastad/ filling ke dalam tart shell dan bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 180-200 C atau sehingga kastad masak.


so nie lah hasil nya >> 

percubaan pertama  ***


percubaan ke dua *** 


No comments: